Loading...

Problema Abordată

Medicina românească este centrată pe spital, majoritatea cheltuielilor în sistemul de sănătate fiind în mediu spitalicesc, deși repartiția populației nu prezintă diferențe semnificative: 55,17% urban și 44,93% rural.

Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai grave și mai mari comparativ cu zona urbană unde se concentrează în prezent serviciile specializate.

Experiența de 3 ani în mediul rural și numărul mare de beneficiari direcți ne-au ajutat să înțelegem prăpastia majoră care se află intre medicina secolului al XXI-lea practicată în centrele universitare, clinicile mari și mare parte din populația României.

De multe ori este în zadar direcționarea unor fonduri către programe de screening dacă beneficiarul găsește cu greu posibilitatea de a plăti sau accesa un mijloc de transport către cel mai apropiat centru medical. Un exemplu concret este cel al screening-ului pentru cancerul de col uterin. Deși programul a debutat în urmă cu mai bine de 5 ani, România continuă să aibă cea mai mare prevalență a cancerului de col uterin din Europa.

Abordarea pe care o propunem este depistarea populației la risc și deplasarea noastră către ea pentru promovarea și acordarea de servicii de prevenție medicală primară.

Un alt lucru important este faptul că mare parte din populația României prezintă mari carențe în ceea ce privește educația medicală. Toate acestea asociate unei mentalități care nu înțelege nevoia de prevenție medicală duc la rezultate dezastruoase cu o mortalitate și un grad de invaliditate mult peste cel al mediei țărilor europene. De asemenea, costurile financiare și umane necesare rezolvării unor probleme medicale, detectate în stadii avansate sunt mult mai mari, uneori imposibil de suportat.