Loading...

Misiunea și viziunea Asociaţiei Caravana cu Medici

Asociația Caravana cu Medici este fondată în 2014 de 5 medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa totală de educație medicală și mentalitatea total nepreventivă a românilor și au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme.
Misiune

Misiunea ONG-ului este echilibrarea balanței între accesul la servicii medicale în mediul rural față de cel urban prin realizarea unei rețele naționale care să le permită medicilor să acorde periodic îngrijiri medicale persoanelor aflate în zonele mai puțin favorizate din punct de vedere economic și al accesului la servicii medicale de bază.

Proiectul nostru se adresează României rurale, oamenilor din zone care nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare și nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, infrastructură sau pur și simplu pentru ca nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital.

Atitudini aparent banale, spre exemplu analizele uzuale anuale, screening-ul pentru cancerul mamar, de col uterin sau de prostată, dietele hipocalorice sau hiposodate pentru prevenția obezității, respectiv hipertensiunii arteriale, alimentația corespunzătoare pentru dezvoltarea armonioasă a copilului sunt considerate noutăți într-o lume în care accesul la serviciile medicale este îngreunat de câștigarea traiului de zi cu zi.

De 12 ori pe an, timp de un weekend reunim o echipă multi-disciplinară (20-30 de medici specialiști, rezidenți, studenți), în colaborare cu autoritățile locale. Evaluăm gratuit starea de sănătate a populației (între 150-200 de pacienți) din zona respectivă prin: consult clinic, analize bioumorale, electrocardiogramă, examene ecografice, consultații de specialitate: medicină internă, cardiologie, neurologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie, radiologie și imagistică medicală, pediatrie etc.

Caravana cu Medici își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.

Viziune
Banii publici sunt cheltuiți ineficient și toate progresele medicinei secolului al XXI-lea sunt inaccesibile unei mari populații (peste 40%). De aceea, o soluție la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de baza sunt aceste unități mobile - centrate pe patologiile cele mai frecvente (ex. patologia cardio-vasculară, cancerul de col uterin, hepatitele virale), pentru că pot oferi cu un randament mult mai mare servicii de prevenție medicală primară.
Caravanele pot funcționa complementar medicilor de familie, astfel încât să se creeze un filtru eficient în drumul pacienților către centrele mari (actualmente centrele de urgență și clinicile mari ajung să fie colmatate de probleme minore precum răcelile ce pot fi rezolvate/prevenite local). Caravana cu Medici luptă pentru echilibrarea balanței între accesul la servicii medicale de bază și educație pentru sănătate între mediul rural și cel urban.
Ne dorim sa realizăm o rețea națională prin intermediul căreia medicii, asistenții medicali, asistenții sanitari, autoritățile locale să acorde periodic îngrijiri medicale și cursuri de educație pentru sănătate în locurile mai puțin favorizate din punct de vedere economic și social.