Loading...

CARAVANE ÎN MEDIUL RURAL

Caravanele cuprind 3 etape și se organizează la sfârșit de săptămână și se desfășoară pe parcursul a 2 zile (sâmbătă și duminică). Venim cu echipamente medicale care frecvent lipsesc din cabinetele medicilor de familie din aceste zone și consultăm 150 - 250 persoane, adulți și copii, la fiecare ediție.

O echipă formată din 2 voluntari Caravana cu Medici împreună 2-3 asistente de la Synevo ajung cu o săptămână înainte la locație pentru a recolta analize. În urma semnării consimțământul informat, pacienților li se prelevă probele biologice și se programează persoanele ce urmează a fi consultate weekend-ul următor.

Aceste analize înglobează un set vast, concentrându-se pe screening-ul hepatitelor virale B și C, patologiei tiroidiene, depistarea diabetului zaharat sau monitorizarea eficientei tratamentului la cei deja diagnosticați cu diabet, evaluarea riscului de neoplasm de prostata, monitorizarea funcției renale și hepatice, efectuarea profilului lipidic.

La locație ajunge o echipă formată din aproximativ 30 de voluntari compusă din medici specialiști, medici rezidenți și studenți la medicină.

Locul de desfășurare al activității, fie că este vorba despre o clădire a localității special amenajată, fie că avem alături de noi rulota, este amenajat într-un circuit logic pentru a putea primi și consulta pacienții cât mai eficient. Astfel, se amenajează o sală de așteptare, mai multe săli pentru examinarea clinică, săli de ecografie și de consult de specialitate în funcție de profilul caravanei (medicină internă, cardiologie, dermatologie, oftalmologie, pediatrie etc.). Camerele sunt transformate în săli de consultații dotate cu saltele pentru examinare și efectuare de electrocardiograme.

La venire pacientul este preluat de un membru al echipei și condus către sala de așteptare unde i se înmânează un bon de ordine și consimțământul informat pe care acesta este dator să îl citească și să îl semneze pentru a beneficia de consult. Pacienții sunt chemați în sălile de examinare în ordinea sosirii, unde li se face o anamneză, un examen fizic complet și o electrocardiogramă. Femeile sunt investigate clinic de către medici ginecologici care prelevă probe pentru testul Babeș-Papanicolau al căror rezultat este trimis în decursul săptămânii următoare medicului de familie/persoanei de contact. Nici copiii nu sunt neglijați, medicii pediatrii consultându-i și oferindu-le părinților indicații cu privire la alimentație și urmărirea creșterii staturo-ponderale specifice vârstei.

În urma examenului clinic și a evaluării analizelor se decide dacă pacientul are nevoie de ecografie sau de consult de specialitate (cardiologie, medicină internă, oftalmologie, neurologie, reumatologie, dermatologie etc.); în caz contrar, va pleca acasă cu câteva recomandări sub forma unei scrisori de recomandare care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

Întocmim rapoarte la sfârșitul fiecărei caravane pentru a avea o evidență clară a activității desfășurate pe parcursul celor 2 zile. Informațiile obținute sunt prelucrate de voluntarii caravanei, realizând o statistică descriptivă a celor mai frecvente patologii pentru zona respectivă. Cumulând mai multe caravane, se pot aprecia aspectele ce necesită mai multă atenție din partea medicului sau din partea autorităților:

  • facilitarea accesului la servicii medicale (spre exemplu: medic de familie/cabinete medicale la distanțe pertinente față de pacient);
  • informarea despre rolul alimentației adecvate în anumite patologii (spre exemplu: diete hipolipidice pentru scăderea colesterolului, factor de risc implicat în infarctul miocardic);
  • informarea despre căile de transmisie a bolilor virale hepatice sau a altor patologii contagioase (tuberculoza);
  • solicitarea ajutorului medical de la primele simptome ale unei boli (nodul descoperit la palparea sânului, modificări de aspect ale unei alunițe).